Svijet
0

Vladika Filaret počeo štrajk glađu

FENA
Vladika mileševski Filaret započeo je danas štrajk glađu do "skončanja života ili pobjede" na graničnom prijelazu Ranče između Srbije i Crne Gore.

Dvadesetak pripadnika pogranične policije i specijalnih jedinica crnogorskog MUP-a onemogućilo je drugi put danas i četvrti put ovog mjeseca vladiku Filareta da pređe u Crnu Goru na čijoj teritoriji se nalazi gotovo polovina Mileševske eparhije i na kojoj živi 70.000 Srba.

Vladika Filaret je prišao graničnom prijelazu, uzviknuvši "Sram vas bilo... ovako niste dočekali Čekua (privremenog premijera Kosova, Agima)".

Dvadesetini novinara srpskih i crnogorskih redakcija Filaret je rekao da "od danas odgovornost za njegovo zdravlje i fizičku bezbjednost snosi Crna Gora, a da će Srbija odgovornost snositi za nešto drugo", ne precizirajući o čemu je riječ.

Filaret je istovremeno zahvalio pljevaljskom hodži koji je osudio ponašanje crnogorskih vlasti.

Vladika mileševski se potom povukao i sjeo na livadu pokraj puta, u neposrednoj blizini graničnog prijelaza, gdje je postavio transparent na kome piše da je otpočeo štrajk glađu, javio je Tanjug.

Crnogorske vlasti ne dozvoljavaju Filaretu da uđe u tu zemlju s obrazloženjem da je njegovo ime na spisku Haškog tribunala osumnjičenih za pomaganje optuženicima tog suda koji su u bjekstvu.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je danas u Kolašinu da će Crna Gora ostati pri odluci da episkopu mileševskom Filaretu zabrani ulazak na svoju teritoriju, jer je to njena međunarodna obaveza.

"To je pitanje našeg odnosa prema međunarodnoj zajednici i saradnje sa njom. S međunarodnom zajednicom mora se sarađivati u svim segmentima njenog funkcioniranja, pa i u dijelu pravosudnog funkcioniranja", rekao je Vujanović novinarima.

On je dodao da Crna Gora u ovom slučaju jednostavno poštuje ono što je očekivanje Haškog tribunala i njegovog tužilaštva.

"Nadam se da će episkop Filaret razumjeti potrebu da se to poštuje i da će svojim ponašanjem pokazati da je Crna Gora dio međunarodne zajednice, a ne da joj se suprotstavlja", kazao je Vujanović.

Crnogorski predsjednik je, tim povodom, 20. augusta u pismu patrijarhu srpskom Pavlu poručio da samo Haški tribunal od Crne Gore može da traži da se Filaretu ne zabranjuje ulazak u tu državu.

"Utičite na njega (Filareta) da ne pokušava da uđe u Crnu Goru", naveo je Vujanović u pismu patrijarhu srpskom.

Koaliciona Srpska lista i još nekoliko opozicionih partija u Crnoj Gori optužile su Vujanovića da je pokušao da obmane patrijarha srpskog Pavla, tvrdeći da vlast nema ništa protiv Filareta kao crkvenog velikodostojnika.