Svijet
0

Vladar Dubaija donirao 10 milijardi dolara za razvoj obrazovanja

Sarajevo-x.com
Emir Dubaija, šeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum donirat će 10 milijardi dolara za uspostavljanje nove obrazovne fondacije na Srednjem istoku, s namjerom da se na tom području poveća obrazovni standard, stimulira istraživanje te konačno utječe na kreiranje novih radnih mjesta.

Smatra se da je ovo jedna od najvećih novčanih donacija u svjetskoj historiji.

Ova njegova odluka, koju je emir Dubaija objavio na Svjetskom ekonomskom forumu koji se održava u Japanu, dočekana je sa gromoglasnim pljeskom i odobravanjem.

Šeik Mohammed, inače poznat kao veoma uspješan vlasnik trkaćih konja i emir Dubaija, izjavio je kako je njegov lični cilj da kreira društvo potkovano znanjem. U ovom trenutku više od 40 posto arapskih žena je potpuno nepismeno, objasnio je, te dodao da se u cijelom arapskom svijetu objavi manje knjiga nego u cijeloj Turskoj.

"Postoji veliki jaz u znanju između nas i razvijenih zemalja na Zapadu i Aziji. Naš jedini preostali izbor jeste da taj jaz smanjimo što je brže moguće.", izjavio je šeik.

"Našoj regiji je u ovom trenutku potrebno 15 miliona novih poslovnih prilika, a u arapskom svijetu će za sljedećih 20 godina biti potrebno između 74 do 85 miliona novih poslovnih prilika. Moramo razvijati našu infrastrukturu kako bi mogli kreirati nova radna mjesta.", dodao je.