Svijet
0

Vladajući demokrati u Japanu poraženi na izborima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vladajuća Demokratska stranka Japana (DPJ) premijera Naoto Kana pretrpjela je u nedjelju poraz na djelomičnim parlamentarnim izborima za gornji dom parlamenta, pokazuju rezultati izlaznih anketa koje su proveli mediji.

Državna telezivija NHK je izvijestila da rezultati anketa pokazuju da je DPJ osvojila između 43 i 48 od ukupno 242 mjesta u gornjem domu, a slične rezultate predstavile su i druge TV-stanice, javio je Associated Press.

Ispitivanja javnog mnijenja obavljena po izlasku birača s birališta pokazuju da vladajuća koalicija nije osvojila većinu, što se, međutim, neće direktno odraziti na vlast demokrata, jer oni kontroliraju utjecajniji donji dom, za koji su na izborima prošlog mjeseca ostvarili tijesnu pobjedu.

Američka agencija je navela da bi ovakvi rezultati izbora mogli dovesti do odsustva odlučnog djelovanja u pogledu ozbiljnih problema s kojima se vlada u Tokiju suočava, a koji se tiču deficita, oživljavanja gospodarskog rasta i pružanja podrške sve starijem stanovništvu u zemlji.

Lošim rezultatima demokrata, prema pisanju agencije, očito je pridonio prijedlog japanskog premijera da se porez na promet, koji iznosi pet posto, narednih godina udvostruči.

Službeni rezultati glasanja za zastupnike gornjeg doma japanskog parlamenta očekuju se u ponedjeljak tokom dana.

U Japanu od 1989. godine nije zabilježeno da jedna stranka ima većinu u oba doma parlamenta.