Holandija
0

Vlada ukida 12.000 radnih mjesta u vojsci

FENA
Holandska vlada ukinut će 12.000 radnih mjesta u vojsci, ili više od šestine ukupnog osoblja oružanih snaga, u okviru smanjenja troškova i balansiranja budžeta do 2015. godine, saopćili su zvaničnici u petak.

Premijer Mark Rutte izjavio je da je njegova zemlja napravila "težak izbor", ali kako još očekuje da će biti u stanju da da svoj doprinos vojnim i mirovnim misijama kao članica NATO-a i UN-a.

U posljednjim godinama holandski vojnici služili su u Iraku, Afganistanu i u antipiratskim misijama. Holandski avioni F-16 učestvuju u misiji NATO-vih snaga iznad Libije.

Rutte je izjavio da će i nakon tih rezova njegova zemlja još biti u stanju da učestvuje u međunarodnim misijama, uključujući i borbene misije, ali je priznao da neće biti u stanju da nastavlja takve misije "godinama".

Prethodna vlada raspala se 2010. godine zbog sporenja oko toga treba li proširiti svoju misiju od 1.400 vojnika u južnoj afganistanskoj pokrajini Uruzgan, koji su bili smješteni tu od 2006. godine. Vojnici su povučeni nakon pada vlade.

Ministar odbrane Hans Hillen izjavio je da će rezovi - koji su veći od 10.000 radnih mjesta koliko je nova vlada prognozirala na početku mandata - uključivati prodaju 19 aviona F-16, 17 transportnih helikoptera Cougar, četiri deminerska broda i svih 60 tenkova u vlasništvu vojske, prenosi AP.

Hillen je izjavio da bi oko 6.00 vojnika moglo biti prinudno otpušteno, ali da njegovo ministarstvo još istražuje mogućnost prekvalifikacije vojnika za druge poslove u policijskim snagama zemlje, između ostalog.

Tim rezovima biće smanjena osnovna potrošnja vojske na 7,5 milijardi eura u ovoj s ranijih 8,5 milijardi godišnje, umanjujući vojne troškove na oko tri posto holandskog budžeta s 3,4 posto 2010. godine. U najvećem holandskom vojnom savezniku, Sjedinjenim Državama, ta brojka iznosi 19 posto budžeta zemlje.

Kritičari tvrde da mjere štednje prijete da će ugroziti sposobnost vojske da obavlja neke od osnovnih funkcija.

"Posebno će strateška funkcija vojnih snaga biti ugrožena", izjavio je Jean Debie, predsjedavajući vojnog sindikata u intervjuu za državnu televiziju NOS.

Kazao je da je vojska dragocijena ne samo zbog doprinosa "čuvanju međunarodnog poretka i stabilnosti, već i zbog podrške civilnim vlastima u prirodnim katastrofama".