Svijet
0

Vlada Srbije uputila skupštini prijedlog rezolucije o Kosovu

FENA
Vlada Srbije usvojila je u ponedjeljak prijedlog rezolucije o Kosovu i uputila ga Skupštini koja će razmatrati u na sjednici zakazanoj za utorak poslije podne.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade prihvaćeno je i izvješće o radu dosadašnjeg beogradskog Pregovaračkog tima za razgovore o budućem statusu Kosova o čemu će također raspravljati zastupnici.

U prijedlogu rezolucije se kaže da je "Kosovo i Metohija neodvojivi dio Srbije i da bi svaki pokušaj rješenja kojim bi se prekršila načela međunarodnog prava bio proglašen ništavnim i opasnim po opstanak države Srbije".

Izražava se i "spremnost Srbije za nove pregovore, otvorene u pogledu ishoda i trajanja". U Prijedlogu rezolucije, među ostalim stoji i da se "vlada Srbije i državna tijela obvezuju pravovremeno i energično odgovoriti na svaki nagovještaj ili čin usmjeren na kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije", "to se posebno odnosi na prijetnje i eventualne akte jednostranog priznanja neovisnosti Kosova".

Vlada Srbije rezolucijom se obvezuje formirati novi državni pregovarački tim za najavljeni nastavak pregovora.