Svijet
0

Vlada Srbije predlaže parlamentu odbacivanje prijedloga UN-a o statusu Kosova

FENA
Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica
Vlada Srbije je u utorak srbijanskom parlamentu predložila da odbaci sve stavove prijedloga posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija o statusu Kosova kojima se krši suverenost i teritorijalni integritet Srbije kao međunarodno priznate države, kaže se u priopćenju odlazeće vlade.

Vlada Vojislava Koštunice je u rezoluciji o Kosovu, o kojoj bi se parlament trebao izjasniti na sjednici u srijedu, u priopćenju navela "da se Ahtisaarijevim prijedlogom na protivpravni način polažu temelji za stvaranje nove neovisne države na teritoriju Srbije, kršenjem temeljnih principa međunarodnog prava, jer nisu uvaženi teritorijalni integritet i državni suverenitet Srbije u odnosu na Kosovo i Metohiju".

Parlamentu se predlože da obnovi mandat pregovaračkom timu Beograda i obaveže ga da na predstojećim pregovorima u Beču o budućem statusu Kosova zastupa i prethodnom "i ovom rezolucijom potvrđenu politiku obrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije".

"Zalažući se za kompromisno, sporazumno rješenje budućeg statusa Kosova, skupština ukazuje da bi nametnuta neovisnost Kosova imala nesagledive negativne posljedice. Takav ishod bi dalekosežno destabilizirao prilike u regiji, otežao europsku perspektivu cijelog zapadnog Balkana i bio bi izuzetno opasan presedan za rješavanje manjinskih pitanja i teritorijalnih sporova širom Europe i sveta", piše u prijedlogu rezolucije koji će biti podijeljen zastupnicima na usvajanje.

Vlada je skupštini predložila i da pozove sve države, međunarodne udruge i druge međunarodne čimbenike da se suprotstave ugrožavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i odbace bilo kakvo nametnuto rješenje budućeg statusa Kosova.

Konstitutivnom sjednicom srbijanske skupštine u srijedu će predsjedavati, prema običaju, najstariji zastupnik. Ovoga puta to je jedna od najbližih Miloševićevih suradnika i njegova najpouzdanija bankarka, zastupnica Socijalističke partije Srbije osamdesetdvogodišnja Borka Vučić, što je već izazvalo negativna reagiranja nekih zastupnika demokratskog bloka.

Odmah nakon te sjednice raspravljat će se o vladinom prijedlogu Rezolucije o Kosovu.