Svijet
0

Vlada Srbije ipak neće predlagati uvođenje vanrednog stanja u vezi s Kosovom

FENA
Vlada Srbije neće predlagati uvođenje vanrednog stanja, niti uopće razmišljati o tome, izjavio je sinoć šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Srđan Đurić.

On je istakao da politika Vlade za Kosovo ima jasnu podršku Rusije u Vijeću sigurnosti gdje se sada vode razgovori o novoj rezoluciji.

"Za Srbiju je najvažnije to što Rusija u Vijeću sigurnosti zastupa stav da nova rezolucija mora potvrditi suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", zaključio je Đurić u izjavi Tanjugu.

Predsjednik Skupštine Srbije Tomislav Nikolić je sinoć izjavio da postoji "ustavna teoretska mogućnost'' da novi izbori budu odgođeni uvođenjem vanrednog stanja.

"Ukoliko bi pregovarački tim za Kosovo mogao da dostavi svoj izvještaj, ukoliko bi stvari krenule dramatičnijim tokom u Vijeću sigurnosti, ako bi došlo do priznavanja nezavisnosti Kosova od neke priznate države, članice Ujedinjenih nacija, onda bi u Srbiji moglo da bude uvedeno vanredno stanje", rekao je Nikolić.

Prema objašnjenju Nikolića, vanredno stanje bi moglo da traje tri mjeseca, a omogućilo bi da u tom periodu budu doneseni "najvažniji zakoni koji nam nedostaju".