Svijet
0

Vlada Srbije će brinuti o mjestu boravka Ojdanića

FENA
Advokat Tomislav Višnjić, pravni zastupnik haškog optuženika Dragoljuba Ojdanića izjavio je danas da će o mjestu boravka njegovog klijenta u Beogradu, po privremenom puštanju na slobodu, brinuti Vlada Srbije.

"To je problem koji će riješiti Vlada Srbije", izjavio je Višnjić za Tanjug, navodeći da je u odluci Haškog suda o privremenom puštanju na slobodu Ojdanića navedeno i gdje će njegov klijent boraviti u Beogradu.

On nije mogao da navede lokaciju na kojoj će Ojdanić biti tokom šestodnevnog boravka u Srbiji uz obrazloženje "da je to dio odluke suda o kome ne može da govori".

Komentirajući naredbu ministra odbrane Dragana Šutanovca o zabrani korištenja vojnih objekata svim haškim optuženicima, Višnjić je rekao da je "to stvar Ministarstva odbrane i Vlade Srbije".

Odluku o privremenom puštanju na slobodu bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljuba Ojdanića, od 12. do 18. jula, odobrilo je, 5. jula, iz humanitarnih razloga Sudsko vijeće Haškog tribunala.

Potom je, ministar odbrane Dragan Šutanovac potpisao naredbu kojom se svim haškim optuženicima, uključujući i bjegunce, zabranjuje ulazak u vojne objekte.

Ojdanićeva supruga koristi rezidenciju na Senjaku, od oko 200 kvadrata, namijenjenu načelnicima Generalštaba, koja je njenom suprugu dodijeljena augusta 1999.godine, dok je obavljao tu funkciju.

Ojdanić osam godina nije načelnik Generalštaba VJ, a po zakonu morao je da napusti rezidenciju u ulici Andre Nikolića, mjesec dana po prestanku funkcije, podsjećaju beogradski mediji.

Odluka o privremenom puštanju na slobodu bivšeg načelnika Generalštaba VJ donesena je kako bi osumnjičeni mogao da obiđe bolesnu sestru koja ne može da ga posjeti i da bi učestvovao u pripremama za vjenčanje kćerke čiji vjerenik, zbog službe u vojsci, također ne može da putuje u Haag.

Ojdanić, koji je optužen za zločine nad kosovskim Albancima, podnoseći zahtjev za privremeno puštanje, obavezao se da neće napuštati teritoriju Beograda izuzev na jedan dan kada će posjetiti sestru i roditelje u području Užica.

Sudsko vijeće je optuženog obavezalo da tokom tog perioda ne kontaktira sa suoptuženima u slučaju, da ne dolazi u kontakt sa žrtvama ili potencijalnim svjedocima, kao i da o slučaju ni s kim ne razgovara, uključujući medije, osim sa svojim advokatom.

Ojdanić se dobrovoljno predao Haškom tribunalu, a suđenje mu je počelo 10. jula 2006. godine, istovremeno kada i petorici državnih i vojnih zvaničnika bivše SRJ.