New York Times
0

Vlada SAD-a isplatit će Indijancima 3,4 milijarde dolara

FENA
Američka vlada objavila je da Indijancima namjerava isplatiti tri milijarde i 400 miliona dolara, piše u srijedu The New York Times.

Takav dogovor postignut je u sklopu 13 godina stare tužbe koja uključuje više stotina hiljada američkih Indijanaca i koja se smatra jednom od najvećih i najsloženijih grupnih parnica ikada pokrenutih protiv Sjedinjenih Država.

Indijanci tvrde da im američka vlada duguje milijarde dolara od eksploatacije nafte i plina, hranjenja stočnog fonda i sječe drveća na plemenskom zemljištu o kojem od 1887. godine brine američko ministarstvo za prirodne resurse.

Indijanci također tvrde da je vlada potrošila sredstva koja pripadaju njima te su zatražili zaštitu svojih interesa sudskim putem.

U sklopu nagodbe vlada će podijeliti milijardu i 400 miliona dolara za oko 300 hiljada američkih Indijanaca kako bi se riješila ranija a i buduća potraživanja.

Preostale dvije milijarde dolara otići će u poseban fond za otkup i konsolidaciju plemenskog zemljišta koje su izgubile prijašnje generacije.

New York Times piše da nagodbu treba odobriti Kongres.