Njemačka
0

Vlada razmatra prihvat zatvorenika Guantanama

FENA
Njemačka vlada je u ponedjeljak saopćila da bi mogla razmisliti o prihvatu zatvorenika iz Guantanama ako taj sporni američki zatvor bude zatvoren, ali jedino u okviru akcije dogovorene s drugim zemljama Evropske unije.

"Pitanje prihvata zatvorenika se još ne postavlja" sve dok izabrani američki predsjednik Barack Obama ne preuzme dužnost i ne pokrene zatvaranje Guantanama, izjavio je pomoćnik glasnogovornika vlade Thomas Steg.

"Mi ćemo razmatrati to pitanje kada budemo znali za konkretne planove američke vlade", kazao je on.

"Eventualni prihvat zatvorenika iz Guantanama nije specifično njemački problem.To će se rješavati u evropskom kotekstu na temelju dogovora između svih zemalja članica EU-a", upozorio je Steg.

On je naglasio da će Njemačka odbiti pregovaranje s Washingtonom o "uvjetima" za prihvat zatvorenika.

Zatvorski logor u američkoj pomorskoj bazi Guantanamo na Kubi dom je za još oko 250 zatvorenika od 800 koliko ih je kroz njega prošlo od početka 2002.

Kao što je Bushova administracija učinila s više od 500 zatvorenika, tako će i buduća američka vlada nastojati da najveći broj zatvorenika vrati u zemlje porijekla.

Postavlja se pitanje o subini onih kojima u njihovoj zemlji prijeti proganjanje, a to su Alžirci, Libijci i kineski ujguri.

Posrednik njemačke vlade za pitanje ljudskih prava Guenter Nooke pozvao je Berlin da prihvati kineske ujgure.