Afganistan
0

Vlada potvrdila da je 140 civila ubijeno u američkim napadima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Afganistansko ministarstvo odbrane potvrdilo je u subotu da je istraga, koju je naredio predsjednik Hamid Karzaji, zaključila da je 140 civila ubijeno u američkim zračnim napadima od prošle sedmice na zapadu Afganistana.

Ti zaključci već su djelimično objavljeni u štampi prije nekoliko dana ali je saopćenje ministarstva u subotu zvanično potvrdilo tu brojku. Zaključak istrage je dostavljen Karzaiju u petak, javio je AFP.

Istražitelji predvođeni generalom afganistanske vojske obišli su mjesta nesreće u području Bala Buluka u zapadnoj pokrajini Farah, gdje su se 4. i 5. maja odvijali sukobi između pobunjenika i afganistanskih i američkih trupa.

"Delegacija je posjetila mjesta nesreće, grobove, procijenila izvještaje obavještajnih službi, sastala se s ulemama (vjerskim liderima) i lokalnim vlastima kako bi kompletirala svoju istragu", navodi se u saopćenju ministarstva.

-"Na temelju svih tih podataka, delegacija smatra da je u tim napadima ubijeno 140 civila", dodalo je ministarstvo.

Američka vojska u svom izvještaju preliminarne istrage, objavljenom prošle sedmice, priznala je da je "izvjestan broj civila" ubijen u sukobima u Bala Buluku, ne dajući tačne brojke i ne priznavajući svoju odgovornost.