Isplate odštet žrtvama
0

Vlada odobrila finansijsku pomoć TEPCO-u

FENA
Japanska vlada odobrila je u petak plan finansijske pomoći vlasniku nuklearne elektrane Fukushime-Daiichi, oštećene prije dva mjeseca u potresu i cunamiju koji će omogućiti isplate odšteta žrtvama nuklearne nesreće koje su se morale iseliti iz svojih domova te spriječiti stečaj operatora nuklearke, koncerna TEPCO.

Vlada će izdati namjenske obveznice kojima će financirati plan spašavanja kompanije Tokyo Electric Power (TEPCO) koja bi, prema očekivanjima, trebala isplatiti desetke milijardi dolara odštete. Gornja granica njihove financijske odgovornosti neće biti postavljena.

I druge nuklearne elektrane bit će pozvane da uplate u zajednički kompenzacijski fond u koji vlada planira uložiti namjenske obveznice u vrijednosti od oko 62 milijarde dolara.

Obveznice kojima će se pokriti odštetni zahtjevi moći će se prodavati čime će se amortizirati odnosno rastegnuti na više godina finansijski teret za kompaniju od koje će vjerojatno hiljade Japanaca tražiti odštetu zbog evakuacije i napuštanja svojih domova u blizini oštećene nuklearke.

Japanska vlada trebala je još u četvrtak donijeti odluku o financijskoj pomoći, a ona je bila odgođena zbog nesuglasica koje su u međuvremenu otklonjene.

Plan predviđa i zabranu isplate dividendi dioničarima TEPCA na nekoliko godina.

Japanska vlada očekuje da će plan ukloniti strahovanja dioničara kompanije od gubitka vrijednosti njihova ulaganja.

Vlada odluku o programu pomoći donijela je pod pritiskom banaka koje su kompaniji dale kredite odmah nakon nesreće te ulagača koji su bili zabrinuti za svoja ulaganja, prenosi Hina.