Egipat
0

Vlada negirala umiješanost u nasilje, najavila kažnjavanje krivaca

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Egipatska vlada negirala je navode da je angažovala pristalice predsjednika Hosnija Mubaraka da napadnu antivladine demonstrante, ističući da će ispitati ko stoji iza ovog nasilja, a vojska je u međuvremenu razdvojila dva protivnička tabora u centru Kaira.

Egipatski premijer Ahmad Shafiq izvinio se za napade na demonstrante, koje je nazvao "fatalnom greškom", uz obećanje da će, "kada se otkrije ko stoji iza tog zločina i ko ga je dozvolio, krivci biti pozvani na odgovornost i kažnjeni za ono što su učinili, prenosi u četvrtak BBC.

Shafiq je pozvao demonstrante da se raziđu i pomognu da se okonča kriza u zemlji.

"Optužiti vladu da je mobilisala (Mubarakove pristalice) prava je izmišljotina. To bi ugrozilo naš cilj da ponovo uspostavimo mir. Vlada će poduzeti mjere kako bi identifikovala one koji stoje iza toga", izjavio je portparol vlade Magdi Radi za Reuters.

Na centralnom trgu u Kairu noć je uprkos nasilju provelo više stotina demonstranata, a vojska je u međuvremenu napravila tampon zonu između dva tabora u dužini od oko 80 metara kako bi spriječila novo nasilje.

Organizatori antivladinih protesta saopćili su da su zadržali 120 osoba, koji su sa sobom imali dokumenta koja ih dovode u vezu ili s policijom ili s vladajućom strankom, a da je većina njih uhvaćena dok su napadali demonstrante.

S druge strane, najveći egipatski opozicioni pokret Muslimansko bratstvo poručio je da Hosni Mubarak i njegova vlada moraju da odu kako bi se izbjeglo nasilje nad demonstrantima do kojeg bi došlo ukoliko bi mu se dozvolilo da ostane na vlasti.

Al Jazeera je ranije javila da je Muslimansko bratstvo zatražilo da se formira vlada nacionalnog jedinstva koja će se sastojati od svih stranaka, upozoravajući da će glavni cilj aktuelnog režima, ako ostane na vlasti makar još nekoliko sati, biti da se osveti svojim protivnicima.

Sukobi na trgu Tahrir i okolnim ulicama u Kairu sinoć su eskalirali. Mubarakove pristalice pucale su na antivladine demonstrante i ubile pet osoba i 13 ranilo, a antivladini demonstranti poručili su nakon ovih sukoba da su odlučniji nego ikada u namjeri da svrgnu predsjednika.