Svijet
0

Vlada CG isplaćuje obeštećenje porodicama stradalih Bošnjaka

FENA
Novac koji je Crna Gora odlučila dodijeliti porodicama nastradalih Bošnjaka, nakon njihove deportacije maja 1992. godine, ne može platiti ljudske živote, ali je satisfakcija što je konačno priznata odgovornost i žrtve nisu zaboravljene, izjavila je u subotu sestra jednog od nastradalih - Muhameda Pilavdžića, Edisa.

Ona je za podgoričke "Vijesti" rekla da porodica nije podnijela tužbu da bi dobili novac već kako bi dokazali da je neko odgovoran za njihovu tragediju.

Crnogorska vlada odlučila je u četvrtak o sudskom poravnanju u slučaju deportacije Bošnjaka iz Crne Gore u BiH 1992. godine i za to izdvojila 4,13 miliona eura.

Odluka je donesena o tužbi 202 Bošnjaka protiv Crne Gore radi nadoknade materijalne i nematerijalne štete nastale deportacijom.

Sestra stradalog Pilavdžića je kazala da je država Crna Gora priznala krivicu i da će, kako je navela, valjda nekada neko i odgovarati.

"Podnijeli smo tužbu, ali ne zbog novca, već je naš prvenstveni cilj bila satisfakcija", rekla je Edisa i dodala da novčana vrijednost nije vrijedna spomena kada je u pitanju nečiji život.

Lider crnogorskih liberala Miodrag Živković kazao je da dok u Crnoj Gori za učinjeni žločin ne budu odgovarali oni koji su ga direktno izazvali, sve će biti samo još jedna velika farsa i simbolična materijalna naknada za užasnu tragediju.

Izrazivši zadovoljstvo što je zaključeno poravnanje između nasljednika žrtava i države zbog sramne zločinačke deportacije u BiH 1992. godine, Živković je kazao da je i prema njegovom mišljenju neshvatljivo da se u ime države prizna krivica za učinjeni zločin i da se šteta materijalizira, a da do sada niko ne odgovara za njegovo izvršenje.

Reis Islamske vjerske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić ocijenio je u petak veoma pozitivnom odluku vlade da isplati obeštećenje porodicama stradalih Bošnjaka, prenio je Tanjug.

"Islamska zajednica u Crnoj Gori i ja lično više puta smo upozoravali da je to pitanje koje se mora riješiti. Ipak, sama odluka Vlade Crne Gore je izuzetno pozitivna iz više razloga. Crna Gora je priznala krivicu, to je odlika velikih zemalja. To pitanje je sada skinuto s dnevnog reda, a ranije je opterećivalo odnose Crne Gore i BiH i narod islamske vjeroispovijesti dviju država", rekao je Fejzić.