BiH
9

Vjetar iz Sahare u kombinaciji sa "domaćim" zagađenjem uzrokovao probleme u BiH

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zagađenje zraka koje je posljednjih dana primjetno u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, ali i drugim mjestima u našoj zemlji, svoje porijeklo vuče iz kombinacije "domaćeg" zagađenja i afričkog vjetra.

Kako je za Klix.ba objasnio Enis Omerčić, viši stručni saradnik za fizičko-hemijske karakteristike zraka u Sektoru životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda, najgore je iza nas, a krivac za probleme disanja kod nemalog broja građana Sarajeva može se tražiti u tzv. daljinskom prenosu.

"Koncentracije koje su u posljednje vrijeme povišene privremenog su karaktera i nemaju trend dužeg zadržavanja. One su plod tzv. daljinskog prijenosa vjetra iz sjeverne Afrike gdje pijesak iz Sahare doprinosi već postojećoj prašini i zagađenju na našim prostorima", objasnio je Omerčić.

Kako je podsjetio, 24. jula su zabilježene natprosječne vrijednosti koncentracije čestica, međutim u narednom periodu se ne očekuju duži periodi povišene koncentracije štetnih materija. Također, u zadnjih nekoliko mjeseci epizode povišenih materija uglavnom traju svega nekoliko sati.

Građani Sarajeva, ali i drugih mjesta u BiH, žalili su se i na neugodne mirise, ali kako kaže naš sagovornik oni nemaju veze sa zagađenjem koje je opisao.

"Što se tiče neugodnih mirisa, oni mogu biti rezultat miješanja povećane prirodne koncentracije ozona i azotnih oksida koje stvara saobraćaj. Miris koji se uglavnom javlja ljeti može se osjetiti uglavnom na višim područjima", potvrdio je meteorolog, što može objasniti pojavu neprijatnih mirisa koji su registrovani na brdima oko Sarajeva.

Također, pozitivna vijest je da se i te koncentracije smanjuju tokom noćnih sati.