Svijet
0

Vjernici Ruske pravoslavne crkve svečano dočekali Vaskrs

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ponoćnim liturgijama, molitvama i litijama u svim hramovima Ruske pravoslavne crkve, kojih je približno 28.000, noćas je dočekan najveći i najradosniji hrišćanski praznik - Hristovo vaskrsenje.

Ponoćnju vaskršnju liturgiju pred blizu 5.000 vjernika i najvišim državnim vrhom Rusije i u prisustvu sadašnjeg i budućeg ruskog predsjednika Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva, služio je patrijarh moskovski i cijele Rusije Aleksij Drugi.

Prema procjenama, moskovske crkve okićene cvijećem sa upaljenim svjetiljkama i svijećama pohodilo je više od 110.000 vjernika, a televizijski državni kanali prenosili su direktno ponoćno bogosluženje.

Pred početak svečane litije u Hram Hrista Spasitelja, specijalnim letom iz Jerusalima ruska delegacija dopremila je Sveti oganj, kojim su zapaljene svijeće vjernika u litiji koja je ophodila crkvu.

Ruski patrijarh je u poslanici povodom najvećeg hrišćanskog praznika, pozvao hrišćane da uvijek pamte božju ljubav i čuvaju u srcu vaskršnju radost. Aleksij Drugi je izrazio nadu da će sjećanje na vaskrslog Spasitelja ozariti duhovnom svjetlošću život porodica, zajednica i naroda u Rusiji.

Patrijarh Aleksij se poslije službe posebno obratio i čestitao praznik Putinu, Medvedevu i njihovim suprugama Ljudmili i Tatjani, zahvalio aktuelnom predsjedniku na onome što je za osam godina na funkciji šefa države zajedno sa Medvedevom učinio za Rusiju, rekavši da će se crkva i dalje moliti da im "Gospod da snage da nastave sa velikim podvizima na dobrobit ljudi i Rusije".

Za posljednje tri godine godine najsvečaniji od praznika, koji simbolizuje pobjedu života nad smrću, slavi u Rusiji sve veći broj stanovnika, kao dio tradicije, sa prazničnom trpezom, uz "kulič" - uskršnji kolač od tjesta i jaja, osvještan na Veliku subotu, i "pashu" - specijalno jelo od mladog sira, pavlake i jaja, ukrašeno ušećerenim voćem, koja predstavlja simbol Groba Gospodnjeg i simbol "pune kuće". Uz "kulič" i "pashu", neizostavna su šareno ofarbana jaja.

Prema istraživanju Ruskog centra za istraživanje javnog mnijenja broj onih koji ne namjeravaju da obilježe praznik sveden je na samo šest odsto.