Svijet
3

Vjenčanje Snowdena i Chapman na aerodromu je nemoguće

FENA
Anna Chapman i Edward Snowden (Foto: AFP)
Anna Chapman i Edward Snowden (Foto: AFP)
Bivši saradnik američke Centralne obavještajne agencije (CIA) i bivša ruska obavještajka Anna Chapman ne mogu da se vjenčaju u tranzitnoj zoni ruskog aerodroma Šeremetjevo jer se ruski konzulat u tranzitnoj zoni ne bavi sklapanjem brakova, izjavio je za agenciju RIA Novosti predstavnik konzulata na aerodromu.

Snowden više nema važeći pasoš, jer su mu SAD poništile putnu ispravu te, pored toga što ne može da izađe iz tranzitne zone ruskog aerodroma, ne može ni da se bilo kime oženi pošto je pasoš neophodan pri sklapanju braka stranog državljanina s ruskim državljaninom.

U jedinoj matičarskoj službi u Moskvi koja se bavi sklapanjem brakova ruskih i američkih državljana za agenciju RIA Novosti rekli su da je za sklapanje braka potrebna gomila dokumenata uključujući i pasoš kao i da je brak moguće sklopiti samo u zgradi matičarske službe.

Takođe, strani državljanin koji stupi u brak s ruskim državljaninom ne dobija automastki rusko državljanstvo već mora da prođe proceduru koja je dugotrajna.

Anna Chapman, glavna akterka špijunskog skandala iz 2010.godine koju su SAD optužile da je takozvana krtica ruske obavještajne službe, pitala je Snowdena preko svog Twitter naloga da se oženi njome.

U petak su ruski mediji objavili da je navodno Snowden pristao na brak sa Chapman napisavši na Twitteru: "Bez obzira na sve ja bih oženio Chapman. Bože, samo je pogledajte!"

Postoje sumnje da je taj nalog na Twitteru lažan, odnosno da uopće ne pripada Edwardu Snowdenu.

O tome je ranije saopćio kolumnista lista Guardian Glen Grinvald u čijem listu su i objavljeni podaci o masovnom globalnom prisluškivanju američkih službi koje je iznio Snowden.

Snowden se nalazi u trazitnoj zoni aerodroma Šeremetjevo od 23. juna kada je sletio avion iz Hong Konga. Politički azil je zatražio od 21 zemlje ali za sada ni od jedne azil nije dobio.