Svijet
0

Vitalij Kličko: Vanredni izbori su jedino rješenje za Ukrajinu

Anadolija
Vitalij Kličko (Foto: EPA)
Vitalij Kličko (Foto: EPA)
Lider ukrajinske opozicione partije Udar Vitalij Kličko izjavio je da je jedini način da se zaustavi nasilje u toj zemlji raspisivanje vanrednih izbora.

Na svojoj zvaničnoj stranici Kličko je napisao da Parlament Ukrajine treba održati hitno zasjedanje kako bi pronašao način za izlazak iz krize. Napomenuo je da Vlada Ukrajine pred očima cijelog svijeta nemilosrdno ubija svoje građane.

“Vlada pokušava da pokaže da građani izlaze na ulice i da ubijaju jedni druge”, naveo je čelnik partije Udar koji je građanima poručio da trebaju učiniti sve da zaustave prolijevanje krvi.

“Ujedinite se da zaštitite svoje živote, zdravlje i imovinu. Ne dozvolite da se vaše ulice pretvore u haos. Moramo zaustaviti prolijevanje krvi u Ukrajini”, poručio je on.

S druge strane, broj poginulih u jutrošnjim sukobima između demonstranata i policije u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu porastao je na 17.

Sukobi između policije i demonstranata jutros su ponovo razbuktani, a glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Serhij Burlakov saopćio je da je među poginulima i jedan policajac, a da je iz vatrenog oružja ranjeno 28 pripadnika policije.

Novinska agencija Interfax-Ukrajina je javila da je 13 demonstranata da Trgu nezavisnosti u Kijevu jutros ubijeno snajperskim hicima.