Svijet
0

Visoki američki zvaničnici stigli u Južnu Koreju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dva visoka zvaničnika američkog State Departmenta stigla su u srijedu u Južnu Koreju, u okviru diplomatskih napora da se unaprijedi proces sjevernokorejske denuklearizacije koji je već mjesecima na mrtvoj tački.

Zvaničnik za korejska pitanja u američkome Državnom tajništvu Sung Kim prati pomoćnika američke državne tajnice Johna Negropontea.

Negroponte je započeo regionalnu turneju koja će ga odvesti i u Japan i Kinu, gdje će voditi niz razgovora posvećenih Sjevernoj Koreji.

Sung Kim u četvrtak odlazi u Pyongyang, u prvu posjetu otkako je Washington optužio Sjevernu Koreju za pomoć Siriji da izgradi nuklearni reaktor.

Sjeverna Koreja je tajno pomagala Siriji da izgradi nuklearni reaktor koji je mogao prozvoditi plutonij za vojne svrhe da ga 2007. godine nije uništio Izrael, tvrdila je američka obavještajna služba, što je Damask demantirao, a Pyongyang prešutio.

Ova nova posjeta ulazi u okvir napora poduzetih da se s mrtve tačke pokrene pitanje potpunog prijavljivanja nuklearnih aktivnosti Sjeverne Koreje, što je središnji dio šestostranog sporazuma između dviju Koreja, SAD-a, Japana, Kine i Rusije potpisanog 2007.

Sporazum je predvidio da režim u Pyongyangu potpuno odustane od nuklearnih aktivnosti, u zamjenu za energetsku pomoć.