Svijet
154

Višestruke pucnjave i eksplozije u centru Pariza, ima mrtvih i ranjenih

Klix.ba
(Foto: EPA)
Najmanje 40 osoba ubijeno je u više pucnjava i eksplozija koje su se večeras dogodile u Parizu.

Prema dosadašnjim informacijama, jedan muškarac je pucao iz automatskog oružja u restoranu Petit Cambodge u 11. pariskom distriktu i usmrtio četiri osobe. Ispred i u restoranu ima mrtvih i ranjenih.

Pucnjave su zabilježene i u blizini dvorane Bataclan, gdje napadači drže taoce, a tri eksplozije začule se u se ispred bara u blizini stadiona Stade de France gdje Francuska dočekuje fudbalsku selekciju Njemačke u prijateljskom susretu. Taj meč pratio je uživo u francuski predsjednik Francois Hollande, koji je prebačen na sigurno mjesto.

Publika sa tribina u panici je pohrlila na teren kada su se eksplozije začule.

BBC izvještava da policija osigurava ova područja, a osumnjičene traže oko zgrada Parlamenta i Republike. Očevici su svjedočili ispaljivanju više od 100 hitaca.

Očevidac Jim Carroll (67) izlazio je iz svog stana na Rue Bichat u vrijeme napada u 10. okrugu kada je začuo snažnu eksploziju koju su pratili zvuci poput vatrometa. Kazao je da je to trajalo oko 15 sekundi.

"Onda se desila nova eksplozija i pucnji. Nakon minute začuo se zvuk motora", ispričao je francuskim medijima. Potom je, kako kaže, svjedočio scenama haosa.

Reuters prenosi uvjerenja američkih sigurnosnih snaga da su napadi bili koordinirani.

Britanski premijer David Cameron je nakon terorističkih napada u Parizu naveo kako britanski narod duboko saosjeća sa građanima Francuske. Na Twitteru je napisao kako je vrlo šokiran vijestima o večerašnjim napadima u Parizu.

"Šokiran sam događajima u Parizu koji su se desili večeras. Naše misli i molitve su sa francuskim narodom. Uradit ćemo sve što možemo da pružimo pomoć", poručio je premijer Velike Britanije.

Američki predsjednik Barack Obama je poručio da će Amerika uraditi sve što je potrebno da "teroriste privede pred lice pravde" i ove napade nazvao "drskim pokušajem teroriziranja nevinih civila".