Londonska štampa
0

Više stotina civila poginulo u Južnoj Osetiji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svi londonski listovi na naslovnim stranama donose šokantne fotografije ranjenih civila u Gruziji i Južnoj Osetiji.

Observer prenosi da Rusija proširuje napade na gruzijske snage, bombardovanjem gradova i vojnih baza širom Gruzije, u opasnoj eskalaciji dvodnevnog rata, dok Independent navodi da broj žrtava ovog sukoba dostiže 2.000.

U svom uredničkom komentaru, Observer apeluje na Rusiju da pokaže "diplomatsku zrelost" i objavi spremnost na prekid vatre, mada skreće pažnju na činjenicu da je gruzijskog predsjednika Sakašvilija, koga zapadni mediji predstavljaju kao pro-zapadnog modernizatora, preciznije opisati kao "pro-Nato i anti-ruskog političara koji se opasno preračunao".

Observer u drugom članku kritikuje Sakašvilija kao čovjeka čija je sklonost rizicima otišla predaleko i za koga Zapad ne bi trebalo da gaji prevelike simpatije.

I Independent se kritički osvrće na Sakašvilija, za koga kaže da je vojnim napadom na Južnu Osetiju, planiranim na dan otvaranja Olimpijade, izgubio moralni kredibilitet, i da taj plan predstavlja katastofalno pogrešnu kocku s ljudskim životima.

Na pitanje zašto se Rusija okrenula svojim "tradicionalnim sredstvima" kontrole zabludjelih satelitskih republika, Sunday Telegraph odgovara da je "u srcu Putinovog agresivnog nacionalizma čvrsto uvjerenje da je moć Zapada na zalasku", odnosno, da, po riječima ruskog šefa diplomatije Lavrova "Zapad gubi monopol nad procesom globalizacije".

Rusija smatra da zaslužuje pravo na "samo-interes", kao i pravo da ima važnu ulogu u procesu globalizacija; sada, kada je u stanju da sve ovo sprovede u djelo, želi da to jasno stavi do znanja Zapadu, piše Telegraph.