SAD uvodi nove mjere
0

Više pretraga protiv sumnjivih putnika u avionima

Sarajevo-x.com
SAD od ovog mjeseca uvode nove mjere na identifikovanju potencijalnih terorista koji namjeravaju avionom doputovati u državu. Nove procedure će zamijeniti prijašnje u cilju spriječavanja napada poput onog koji je bio u Detroitu za Božić kada je Umar Farouk Abdulmutallab pokušao aktivirati eksploziv u avionu.

Visoki zvaničnik američke administracije kaže da će svaka osoba biti zaustavljena ako odgovara opisu potencijalnog teroriste, iako zvaničnici nemaju ime osumnjičenog.

Naprimjer, ako SAD ima obavještajne podatke o muškarcu iz Nigerije starosti između 22 i 32 godine za kojeg se smatra da predstavlja prijetnju, on će biti dodatno pregledan prije nego mu bude dozvoljeno da leti avionom za SAD.

Nova pravila zahtijevaju posebno skeniranje cijelog tijela za sve potencijalne teroriste koji putuju iz slijedećih 14 zemalja: Afganistana, Alžira, Kube, Irana, Iraka, Libana, Libije, Nigerije, Pakistana, Saudijske Arabije, Somalije, Sudana, Siriju i Jemen.

Vlada neće dopustiti već osumnjičenim osobama, kojih ima oko 6.000, da lete za Ameriku.

Nova politika bi trebalo da značajno smanji broj nedužnih putnika iz ovih 14 zemalja koji su izloženi dodatnim pretragama.

U protekla tri meseca, visoki američki bezbjednosni zvaničnici su se sastali kako bi poboljšali bezbjednost vazduhoplovstva, a mnoge zemlje su usvojile ove nove metode.

SAD nema pravo da skenira putnike na stranim aerodromima, ali aviokompanijama koje se ne budu držale ovih uputstava može zabraniti letove ka svojoj.