Protesti u Egiptu
1

Više od stotinu povrijeđenih na trgu Tahrir u Kairu

FENA
Sukobi grupa koje su za i protiv predsjednika (Foto: AFP)
Sukobi grupa koje su za i protiv predsjednika (Foto: AFP)
Trg Tahrir u Kairu bio je poprište demonstracija pod nazivom "Izvještaj 100 dana vlasti predsjednika Muhameda Mursija".

Tokom protesta došlo je do sukoba između grupa koje podržavaju predsjednika Mursija i onih koji su protiv novog egipatskog lidera.

Direktor državne bolnice El Munira u Kairu Muhammed Sevki izjavio je da je u bolnicu primljeno 110 povrijeđenih osoba, pretežno s povredama glave.

Dopisnik agencije Anadolija razgovarao je sa očevicima sukoba koji su mu kazali da je grupa protivnika predsjednika Mursija napala grupu Egipćana koji su se autobusima dovezli na trg da bi podržali Mursija.

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je posredstvom državne novinske agencije pozvalo sve političke subjekte i osobe da prekinu proteste i napuste trg Tahrir kako bi se spriječila eskalacija nasilja u zemlji.

Glasnogovornik Omladinskog pokreta "6. april" Inci Hamdi najavio je povlačenje svojih pristalica sa trga. "Tužni smo zbog nereda koji su izbili u toku demonstracija. Oni su prešli sve granice i izgubile smisao. Najavljujemo da se naše pristalice povlače sa trga Tahrir i prekidaju demonstracije", rekao je Hamdi.