Svijet
7

Više od milion Kineza se prijavilo za 19.000 mjesta u državnim službama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od milion Kineza polagalo je ispit za državnu službu tokom vikenda, saopćili su zvaničnici, ali su suočeni s velikom konkurencijom jer je mali broj radnih mjesta dostupan.

Sveukupno 1,12 miliona polagalo je ispit za državnu službu, prema zvaničnom izvještaju Nacionalne administracije za državnu službu.

Međutim, samo je 19.000 radnih mjesta slobodno, što znači da će jedan od 50 kandidata biti primljen, prenijela je agencija AFP.

Najveća konkurencija je za radna mjesta u Nacionalnom odboru za etička pitanja, gdje se prijavilo 14.384 kandidata za dva radna mjesta.

Trenutni ispit za državni službenike u Kini je ostavština ispita iz antičke imperije poznatog kao keju, koji je uveden u sedmom stoljeću i smatra se ključnim meritokratskim elementom sistema.

Radna mjesta u državnim službama su posebno privlačna Kinezima jer se smatraju stabilnim zaposlenjima i nose sa sobom puno benefita.

Ispiti se mogu polagati na različitim nivoima, ali godišnji ispit za državne službenike nudi najbolja radna mjesta.

"Iako je ispit za državne službenike teži nego za pokrajinske, želim steći iskustvo za druge pokrajinske ispite", rekao je Liu Yue, jedan od kandidata koji je polagao ispit.