Svijet
0

Više od dva miliona hodočasnika u Meki

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više od dva miliona muslimanskih hodočasnika posjetilo je u prva tri dana Kurban-bajrama (Eid al-Adha) Veliku džamiju u Meki i sudjelovalo u ritualu kamenovanja stupova u obližnjoj dolini Meni.

Na mostu Džamarat, koji je više puta bio poprište smrtonosnih meteža, vjernici već treći dan kamenuju tri stupa visoka 18 metara, koji oličavaju đavola i tako simbolično odbacuju iskušenje.

Sotona se, prema predanju, tri puta pojavio na mjestu gdje su postavljeni stupovi: prvi put pred Ibrahimom, zatim pred njegovom suprugom Hagar i na kraju pred njihovim sinom Ismailom. Sve troje su izrazili prezir prema šejtanu (đavolu), tako što su na njega bacili po sedam kamenčića.

Hadž u Meki proticao je ranijih godina u sjeni smrtonosnih požara, mateža i sukoba policije s hodočasnicima. U metežu 2006. godine život su izgubile 362 osobe, podsjetila je agencija Reuters.

Radi veće sigurnosti saudijske vlasti su ove godine postavile četiri platforme s kojih hodočasnici mogu bacati kamenčiće.

Vlasti su pozvale vjernike da ove godine bacaju kamenčiće u svako doba dana, a ne samo poslije podne, kako je dosad bio običaj, ne bi li se smanjile gužve.

Prema izvještajima saudijskih medija, u Meku se ove godine slilo više od 2,4 miliona hodočasnika, od kojih je 1,7 miliona doputovalo iz inozemstva.

Hodočasnici tokom hadža prate put poslanika Muhameda, koji je prije 14 stoljeća uklonio paganske idole iz rodne Meke i počeo pozivati ljude da prihvate novu vjeru, islam, koja sada ima oko milijardu vjernika širom svijeta.

Hadž je jedan od pet temelja islama i svaki musliman koji je fizički i finansijski sposoban za takav poduhvat dužan je da makar jednom u životu posjeti Meku.