Zagušenje ulica i zagađenje
0

Više od četiri miliona vozila na ulicama Pekinga

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Očekuje se da u nekoliko narednih dana Peking pređe granicu od četiri miliona vozila. Zvaničnici su rekli da je protekle nedjelje na putevima bilo 3.99 miliona vozila. Oko 10.000 novih vozila na cestama se pojavi svake sedmice.

Vlasti Pekinga su proteklih godina potrošili milione dolara na javni prevoz. Uprkos tome, grad koji je bio poznat po svojim biciklistima, danas ima ulice zatrpane vozilima kao i svaki drugi moderni grad.

Biro za menadžment prometa u Pekingu objavio je da će grad uskoro preći brojku od četiri miliona vozila, a u gradu živi skoro šest miliona vozača. Ukupna populacija Pekinga je 17 miliona stanovnika.

Gradske vlasti su objavile da je povećavanje broja vozila na ulicama problem.

Oni su naglasili da povećanje broja vozača i automobila povećava pritisak na cestovni saobraćaj što je prouzrokovalo zagušenost gradskih ulica, piše BBC.

Na ulicama Pekinga 1949. godine nalazilo se tek 2.300 vozila. Više od 48 godina bilo je potrebno da brojka dostigne milion, a samo dvije godine da se broj sa tri poveća na četiri miliona.

Bickla su počela nestajati sa ulica kada su građani počeli zarađivati dovoljno novca da sebi priušte auto. Ubrzo su ulice postale pretrpane prisiljavajući vlasti da smanje vremenski period u kojem se smije voziti. Zagađenje zraka je također bio problem.