Šri Lanka
0

Više od 900 civila napustilo pobunjenička područja

FENA
Više od 900 civila napustilo je tokom vikenda područja na sjeveru Šri Lanke koja kontroliraju Tamilski tigrovi, dok se nastavljaju žestoki sukobi između vladinih trupa i pobunjenika, kazali su vojni zvaničnici u nedjelju.

Grupa civila je samostalno napustila područje, dok je drugima pomogao Međunarodni komitet Crvenog krsta kako bi napustili područje Mullaitivu, 395 kilometara sjeveroistočno od prijestolnice, javlja DPA.

Vojni zvaničnici kazali su da su 423 civila napustila područje u subotu brodom Zeleni Okean, te stigli do lučkog grada Trincomalee, 60 kilometara južno od mjesta na kojem se borbe nastavljaju.

Grupa od 592 civila, među kojima su i žene i djeca, koja su napustila područje sukoba stigla su do prve odbrambene linije vladinih snaga takođe u subotu, da bi se kasnije prebacili do kampa za raseljena lica.

Broj ljudi koji napuštaju pobunjenička područja smanjio se u poređenju sa prošlim mjesecom kada su hiljade civila napustile područje.

Vojska tvrdi da pobunjenici na sili zadržavaju civile na području manjem od 40 kvadratnih kilometara.

Vlada je saopštila da je nekih 70.000 civila zarobljeno na tom području, dok UN-ove agencije kažu da bi se čak 150.000 civila moglo nalaziti tu.

Lokalne i međunarodne organizacije pozivaju vladu i pobunjenike da prekinu borbe zbog velikog broja prisutnih civila, ali pozivi do sada nisu imali nikakvog efekta.