UNICEF
0

'Više od 9 miliona djece umre prije pete godine'

FENA
U 2007. godini, posljednjoj za koju postoje podaci, u svijetu je umrlo 9,2 miliona djece prije nego što su navršila pet godina, što predstavlja izvjestan napredak u odnosu na 2006. kada je bilo 9,7 miliona takvih smrti, podatak je iz novog godišnjeg izvještaja UNICEF-a o "Stanju djece u svijetu u 2009.".

Polovina ovih smrtnih slučajeva dešava se u Africi, koja je tako i dalje kontinent na kojem djeca najteže opstaju, prenijele su svjetske novinske agencije.

Afrika je, takođe, i kontinent na kojem žene najčešće umiru tokom trudnoće ili na porođaju pri čemu tako okonča život svaka 26. afrička trudnica.

To je četiri puta veći procenat nego u Aziji i preko 300 puta veći nego u industrijalizovanim zemljama.

Po riječima En Veneman, direktorice UNICEF-a, 80 odsto takvih smrti može da se spriječi ukoliko je ženama dostupna osnovna zdravstvena i materinska njega.

U zemljama u razvoju uopće, svaka 76. trudnica umire od komplikacija tokom trudnoće ili rađanja, u poređenju sa jednom od 8.000 trudnica u industrijalizovanim zemljama.

"Učinjen je napredak u smanjenju mortaliteta djece, ali mora mnogo više da se uradi, naročito u pogledu zdravlja majke i novorođenčeta", naglašava Vanemanova.

U izvještaju UNICEF-a se ističe značajan napredak u smanjenju smrtnosti beba starih do mjesec dana.

Osim toga, kako je navedeno, mnogo je urađeno u borbi protiv side među majkama i djecom.

Prema podacima za 2007., 33 odsto od 1,5 miliona HIV pozitivnih trudnica primilo je tretman kojim se spriječava da se virus prenese na dijete, prema 10 odsto 2005. godine.

Broj djece koja su primila anti-retroviralni tretman se u 2007. gotovo utrostručio - na 200.000, prema 75.000 u 2005. godini.