Svijet
0

Više od 85.000 žrtava rata u Iraku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više od 85.000 Iračana je, prema zvaničnim podacima, ubijeno ili poginulo u sukobima u toj zemlji između 2004. i 2008. godine. Taj podatak naveden je u prvoj procjeni broja poginulih Iračana u toj zemlji od kada je 2003. godine izvršena američka invazija.

Procjena broja poginulih napravljena je na osnovu smrtovnica koje je izdavalo ministarstvo zdravlja Iraka, a među njim se nalazi i 15.000 neidentifikovanih tijela, javio je u četvrtak BBC.

Ubrojane su pogibije iračkih vojnika, policajaca i civila, ali nisu uračunati pripadnici pobunjeničkih grupa, strani državljani ili vojnici.

Prethodni pokušaji da se utvrdi tačan broj poginulih u Iraku bili su veoma kontroverzni.

U izradi ranijih izvještaja nalik najnovijem korišteni su različiti metodi, kojima je kao broj nastradalih navođena cifra od preko 100.000, pa čak i više od pola miliona osoba.

Ministarstvo za ljudska prava Iraka uključilo je najnoviji podatak u svoj opširan izvještaj o stanju ljudskih prava u toj zemlji.

Izvještaj ne pokriva period na samom početku invazije američkih snaga 2003. godine, jer u to vrijeme, kako se navodi, nije postojalo ni jedno zvanično tijelo iračke vlade koje bi vodilo evidenciju o broju nastradalih.

Među poginulima je, kako se navodi, 1.279 djece, 2.334 žene, 263 profesora univerziteta, 21 sudija, 95 advokata i 269 novinara. Podaci su navedeni samo za osobe koje su poginule nasilno - u napadima vatrenim oružjem, bombama, minobacačima ili odsjecanjem glave.

Indirektni faktori, poput oštećenja infrastrukture, nisu uračunati - uprkos tome što su uzrok smrti velikog broja civila.

Navodi se da je u periodu od 2004. do 2008. godine u borbama u Iraku ukupno povrijeđeno oko 148.000 osoba.

BBC-jev izvještač u Bagdadu navodi da su podaci "šokantni", ali da ipak predstavljaju "relativno konzervativnu procjenu". Pravi broj poginulih, navodi on, verovatno nikada neće biti poznat usljed haosa koji je nastao nakon invazije Iraka.

"Iraq Body Count", nevladina organizacija koja prati broj poginulih od početka rata, nedavno je objavila podatak da je u sukobima u toj zemlji poginulo ukupno 93.540 osoba.