Svijet
0

Više od 70 posto građana EU-a protiv Busheve vanjske politike

NINA
Oko 72 posto građana Evropske unije se protivi vanjskoj politici američkog predsjednika Georgea Busha, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja koje je danas objavila organizacija za unapređenje saradnje između SAD-a i Evrope “German Marshall Fund”.

Analitičari ove organizacije smatraju da ovakav rezultat pokazuje da američki predsjednik nije uspio popraviti negativan imidž SAD-a koji je dramatično pogoršan uslijed nesuglasica s Evropljanima oko rata u Iraku 2003.

Oko 74 posto ispitanika u EU-u podržava širenje demokracije, dok 32 posto Evropljana odobrava upotrebu sile da bi se taj cilj ostvario.

Istraživanje je pokazalo i da je podrška građana Evropskoj uniji i dalje visoka, odnosno da je opala za samo tri poena, sa 70 na 67, iako se ispitivanje obavilo neposredno nakon neuspjelih referenduma o evropskom ustavu u Francuskoj i Nizozemskoj.

Istraživanje, koje je provedeno u junu u devet zemalja EU-a, je također pokazalo da se 60 posto ispitanika zalaže da EU dobije stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a.