Svijet
9

Više od 60 otetih djevojčica uspjelo pobjeći od članova Boko Haram u Nigeriji

Klix.ba
Više od 60 žena i djevojčica koje su oteli članovi grupe Boko Haram u aprilu na sjeveroistoku Nigerije, uspjeli su pobjeći od svojih zarobljivača, kazao je izvor za AFP agenciju.

Lokalni stanovnika Abba Gava kazao je kako je primio upozorenje od kolega da su 63 otete žene i djevojčice uspjele doći svojim kućama.

Izvor s visoke pozicije sigurnosne službe u Maiduguri, glavnom gradu Borno države, zatražio je anonimnost jer nije ovlašten da govori o tom slučaju, ali je potvrdio da je informacija tačna.

Gava je kazao novinarima kako su uspjele pobjeći kada su njihovi zarobljivači otišli u borbu.

"Napravile su hrabar korak kada su njihovi zarobljivači otišli da izvedu neku od operacija", kazao je.

Sukob između islamista i armije dogodio se kasno navečer u petak nakon što su ih napali pobunjenici u gradu Damboa. Poginulo ih je 50, saopćio je izvor iz armije.

"Prošla su 83 dana otkako su djevojčice otete. Dolazimo ovdje 68 dana i niko nas nije slušao", rekla aktivistica Aisha Yesufu nakon što je 50 članova Bring Back Our Girls pokreta pokušalo u nedjelju marširati prema predsjedničkoj palati u Abuji.

Sigurnosni eksperti kazali su da vojska nema dovoljno osoblja ni oružja kako bi se borila efektivno protiv Boko Haram kojih je poginulo na hiljade u petogodišnjoj borbi za nezavisnu Islamsku državu na sjeveru.

Vezani članci