UN
0

Više od 6 miliona izbjeglica u svijetu

FENA
Više od šest miliona ljudi koji su bili prisiljeni da zbog ratova bježe iz svoje zemlje već pet godina su izbjeglice u svijetu, "zaboravljeni" od politike, saopćio je u srijedu Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).

Izbjeglice su u najvećem broju Afganistanci koji žive u Pakistanu i Iranu ( 2,7 miliona), državljani zemalja koje graniče sa Sudanom (200.000), Mijanmarci u Bangladešu i stanovnici Burundija u Tanzaniji (218.000), saopćio je UNHCR.

Neke od tih izbjeglica žive već decenijama u zemljama koje su ih prihvatile, saopćila je UN-ova agencija, prenosi AFP.

"Izbjeglice su prepuštene zaboravu, prisiljene da provedu najljepše godine svog života u kampovima i na nekim bijednim mjestima", sa žaljenjem je konstatirao visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres na međunarodnom skupu posvećenom ovoj temi...

"Kako vrijeme prolazi, interes međunarodne zajednice za ove situacije opada. Izvori financiranja se iscrpljuju", kazao je Guterres.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da djeluje i predloži alternativna rješenja tom osjetljivom stanovništvu, kao što je dobrovoljno vraćanje u svoju zemlju i pristajanje na lokalno integriranje.

UNHCR navodi kako pruža pomoć za 31,7 miliona izbjeglica, osoba bez domovine i raseljenih širom svijeta.