Velika Britanija
0

Više od 50 žrtava zločina počinjenih hladnim oružjem

FENA
Dvije osobe ubijene su nožem u Londonu, što je bilans žrtava zločina počinjenih hladnim oružjem u britanskoj prijestonici ove godine podignulo na više od 50, dok Scotland Yard tvrdi da se ne radi o "epidemiji".

Jedan 20-godišnjak umro je od posljedica ranjavanja nožem u četvrtak poslije podne u Leytonu, u istočnom dijelu Londona, dok je njegov vršnjak izboden na smrt u Walthamstowu, kasnije u toku večeri.

Policija je uhapsila četiri osobe zbog ubistva u Leytonu, dok za ubistvo u Walthamstowu za sada nema osumnjičenih, prenio je Reuters.

Prema podacima londonske policije od aprila 2007. do marta 2008. bilo je 160 ubistava, od kojih je 70 počinjeno hladnim oružjem.

Od posljedica ranjavanja nožem u Londonu od početka ove godine do 7. jula umrlo je 49 osoba.

Kako je saopćila londonska policija suzbijanje zločina počinjenih hladnim oružjem našlo se na prvom mjestu njihove liste prioriteta, potisnuvši terorizam, a u tu svrhu formiran je 75-člani tim.

Govoreći o najnovijim ubistvima portparol Scotland Yarda je međutim rekao da aktualnu situaciju ne bi nazvao "epidemijom".

"Postoji problem kada je riječ o noževima i zato smo pokrenuli operaciju 'Blunt 2'", rekao je glasnogovornik, misleći pritom na operaciju koju je londonska policija pokrenula 14. maja.

Operacija "Blunt 2" trajala je od 19. maja do 29. juna, tokom koje je policija obavila oko 27.000 pretresa, uhapsila više od 1.200 ljudi i zaplijenila više od 500 noževa.