Izrael
0

Više od 50 propalestinskih aktivista ostalo u pritvoru

FENA
Izrael je do utorka protjerao većinu od 130 propalestinskih aktivista, koji su pritvoreni nakon što im je u petak zabranjen ulaz u zemlju, ali njih 56 još je u pritvoru.

Aktivisti su doputovali na međunarodni aerodrom Ben-Gurion kraj Tel Aviva u okviru kampanje "Dobrodošli u Palestinu" s namjerom da posjete palestinske teritorije i iskažu solidarnost s Palestincima, ali ih je Izrael umnogome omeo.

Danas je deportovano 25 aktivista, a jednom Belgijancu je dozvoljeno da uđe u Izrael, jer je pristao da ne ode na Zapadnu obalu, rekla je glasnogovornica uprave za imigraciju Sabin Hadad svjetskim novinskim agencijama.

Ranije je samo četvorici aktivista dozvoljeno da uđu u Izrael nakon ispitavanja, a ostali su vraćani u turama odakle su došli.

Kada su stigli u Evropu, mnogi su se žalili na uslove u pritvoru, prenijeli su izraelski mediji. Najprije su, kako su rekli, pet sati proveli u prepunim kamionima zatvorske službe i nisu mogli da odu do toaleta, a boce s vodom su dobili tek nakon što su zatražili.

Kada su stigli u zatvor u Ber Shevi, na jugu zemlje, 16 aktivista je još dva sata držano u maloj ćeliji sa samo jednim toaletom, prije nego što su premješteni.

Također im nije bilo dozvoljeno da se sastanu s advokatima ili konzulima, niti da ikoga pozovu telefonom.

Glasnogovornica zatvorske službe Sivan Veizman izjavila je da su aktivste posjećivali advokati i konzuli od subote ujutro i da im je dozvoljeno da ih pregleda ljekar i da razgovaraju sa socijalnim radnicima. Ona tvrdi da nije bilo neodgovarajućeg tretmana.

Organizatori kampanje navode da je 60 do 90 aktivista uspjelo da stigne na Zapadnu obalu zato što nisu rekli da su učesnici.

Bilo je planirano da kampanja traje sedmicu dana i da u njoj učestvuje 800 aktivista u organizaciji koalicije palestinskih građanskih grupa.

Cilj je bio protest protiv izraelske okupacije i ograničenja na putovanja Palestinaca, s obzirom na činjenicu da se do Zapadne obale može doći avionom samo preko Izraela, što daje toj zemlji mogućnost da kontroliše ko ulazi.

Neki od aktivista koji probili su se do Zapadne obale i demonstrirali su protiv barijere koju je Izrael izgradio da bi se odvojio od Palestinaca.

Očekuje se da će oni učestvovati u maršu u istočnom Jerusalemu u znak podrške planiranom proglašenju palestinske države u septembru.