Turska
0

Više od 50 povrijeđenih u nemirima u Istanbulu i Ankari

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pedesetak osoba, od kojih 36 policajaca, povrijeđeno je u sukobima između demonstranata i policije u petak u Istanbulu i Ankari tokom prvomajskih defilea. Ove godine 1. maj postao je i zvanično praznik u Turskoj.

Prvi put u 32 godine, dozvoljena su okupljanja na najpoznatijem trgu Istanbula, Taksimu.

Sukobi policije i skupina od nekoliko stotina demonstranata, koji su bacali kamenice i molotovljeve koktele i razbili nekoliko stakala na bankama i prodavnicama u centru Istanbula, trajali su nekoliko sati.

Guverner najveće metropole Turske Muammer Guler izjavio je za agenciju Anadolija da je 21policajac povrijeđen a 108 demonstranata uhapšeno, uglavnom mladi.

Više od dvadeset demonstranata je lakše povrijeđeno, dodao je on.

Policija je koristila vodene topove i suzavac da razbije nemire.

Demonstranti su skandirali "Ruku pod ruku protiv fašizma", "Represija nas neće zaustaviti", "Živio 1. maj" ili "Živjela revolucija i socijalizam".

Trg Taksim je zabranjen od 1977. kada su ubijene 34 osobe, povodom 1. maja. Sumnja se da su militanti krajnje desnice, uz podršku obavještajnih službi, otvorili vatru na masu.

Slični incidenti izbili su i u Ankari, gdje se okupilo oko 15.000 ljudi. U nemirima između policije i demonstranata povrijeđeno je preko 15 policajaca, a šest osoba je uhapšeno, javila je Anadolija.