Kina
0

Više od 50.000 oboljelih od zatrovanog mlijeka

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više od 50.000 osoba, od kojih većina djece, oboljelo je u Kini od konzumiranja mlijeka i mliječnih proizvoda zatrovanih melaminom, saopćili su u nedjelju zdravstveni zvaničnici u toj zemlji.

Zvaničnici su saopćili da je 39.965 osoba liječeno u bolnici i zatim pušteno, dok se 12.892 još nalazi na liječenju, prenijela je japanska novinska agencija Kyodo.

Četiri bebe su umrle u Kini od kamena u bubregu pošto su pile zatrovano mlijeko, a zdravstveni problemi proširili su se na Hongkong, gdje je jedna trogodišnja djevojčica oboljela.

Svjetska zdravstvena organizacija izrazila je zadovoljstvo zbog odgovora vlade Kine na zdravstvenu krizu, pošto je kinesko državno ministarstvo za industriju i trgovinu u subotu pokrenulo opsežnu istragu svih proizvođača, distributera i preprodavaca mlijeka u Kini.

Zamjenik kineskog premijera Li Kechijag posjetio je bolnicu u kojoj su smještene oboljele bebe u provinciji Habei, gdje je registriran najveći broj slučajeva trovanja. Vicepremijer Li je u subotu razgovarao s ljekarima u okružnoj bolnici Dingsing, proizvođačima mlijeka i zaposlenima u obližnjem supermarketu, javila je kineska državna novinska agencija Xinhua.

Melamin je organska baza, koju koriste neke prehrambene kompanije kako bi povećale nivo proteina u namirnicama. U manjim količinama, ta supstanca ne smatra se toksičnom, ali može da izazove pojavu kamena u bubrezima, čak i blokadu bubrežnih funkcija. Melamin je pronađen ne samo u mlijeku u prahu namijenjenog bebama, već je laboratorijskim analizama potvrđeno njegovo prisustvo i u običnom mlijeku (u tečnom stanju) kod čak tri glavna proizvođača mlijeka u Kini, kao i u jogurtima i sladoledu.

Hongkong, Makao i Singapur zabranili su uvoz i prodaju većine mliječnih proizvoda i mlijeka iz drugih dijelova Kine. Vlasti Singapura su saopćile da je melamin otkriven u jednom popularnom slatkišu, mlijeku, sladoledu i jogurtu, pa su, također, zabranile su uvoz i prodaju tih artikala.

Zbog ovog skandala u SAD-u su već uvedene pojačane mjere kontrole i dodatne sigurnosne provjere, naročito u pristaništima, prije svega, uvoza svih vrsta namirnica iz Azije koje sadrže mlijeko.