Svijet
0

Više od 5.000 osoba evakuirano na jugu Kube

FENA
Više od 5.000 osoba evakuirano je na jugu Kube, kako se približava uragan Wilma, koji se već manifestira kroz obilne kiše i štete, saopštile su u utorak ujutro kubanske vlasti.

Mada još postoji distanca od više od 400 kilometara od jugoistoka otoka, Wilma je izazvala klizišta zemljišta i poplave, dok je oko 220 domova oštećeno a pet je srušeno u općinama Santiaga de Cube, Guame i Tercer Frenteu, navodi se u saopćenju glavnog štaba civilne odbrane.

Oko 5.200 osoba je evakuirano u provincijama Guanatanamo, Granma i Santijago a više od 5.000 studenata, koji učestvuju u poljoprivrednim radovima blizu Santiaga de Cube, zbrinuti su u skloništa, navodi se u saopćenju.

Wilma je u jutarnjim satima prešla iz kategorije tropske oluje u uragan kategorije 1., na ljestvici od pet nivoa, postavši time dvanaesti uragan ove sezone na Atlantiku.

Meteorološki institut Kube (IMC) preporučuje stanovništvu da s pažnjom prati razvoj i putanju uragana, koji se smatra potencijalnom opasnošću za cijeli otok.

Kuba je u julu bila pogođena uraganom Dennis, kada je 16 osoba smrtno stradalo a pričinjena šteta od oko 1,4 milijarde dolara.