Svijet
0

Više od 380 zatvorenih nakon nereda u Moskvi

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Moskovska policija privela je više od 380 osoba tokom masovnih protesta u južnom dijelu grada. Šarolika gomila nacionalista i lokalnog stanovništva napala je skladište koje vode Kavkasci, kriveći imigrante za ubistvo lokalnog stanovnika.

Vlasti su nakon ponoći pribjegle sigurnosnom planu "Volcano". Plan je uključivao slanje dodatnih policijskih snaga da suzbiju nerede te raspoređivanje policajaca širom grada u stanju visoke pripravnosti.

Oko ponoći, ulice su bile gotovo napuštene, izuzev policije i nekoliko posmatrača. 380 zatvorenih osoba podvrgnuto je ispitivanju zbog huliganizma.

Gomila je u nedjelju provalila u skladište u južnom dijelu grada, bacajući kamenje i lomeći sve oko sebe. Policija je procijenila da je u gomili bilo oko 350 osoba, dok svjedoci događaja smatraju da ih je bilo blizu hiljadu. Najagresivniji demonstranti ušli su u direktan sukob sa policijom, a pokušali su i blokirati ulicu, nakon što je nekolicina njih uhapšena.

Dvjestotinjak policajaca nije uspjelo zadržati gomilu da ne provali u skladište. Nasilje je uslijedilo nakon slične situacije u obližnjem tržnom centru, gdje su se demonstranti i okupili. Gomila je zahtijevala od policije da pronađe ubicu 25-godišnjeg Rusa, kojeg je navodno ubio muškarac porijeklom sa Kavkaza.

Lokalno stanovništvo obrušilo se i na vlasti, optužujući ih za prikrivanje talasa imigrantskih zločina i nezakonitog naseljavanja.

Izvještaji navode kako se policija nije miješala dok su demonstranti pljačkali skladište i tržni centar te da su kasnije pohapsili one koji su ostali na mjestu događaja. Kasnije se, u blizini razorenog tržnog centra, okupila grupa od 300 osoba i pokušala blokirati ulicu. Masa je počela gađati policiju bocama. Policija je uzvratila i počela hapsiti sve prisutne, uključujući i novinare.

Pet osoba je završilo u bolnici, a jedna osoba je odbila hospitalizaciju. Također, povrijeđeno je i pet policajaca.