Izrael
2

Više od 350.000 jevrejskih doseljenika živi na Zapadnoj obali

FENA
Hagih Ofran
Hagih Ofran
Više od 350.000 jevrejskih doseljenika živi na Zapadnoj obali u ovoj godini, sudeći po brojkama koje je objavilo izraelsko ministarstvo unutrašnjih poslova na internetskoj stranici novina Times of Israel.

Sudeći po tim podacima, zaključno s julom ove godine, oko 350.150 jevrejskih doseljenika živi na Zapadnoj obali, što predstvlja povećanje od 4,6 posto s prošlogodišnjeg broja od 334.750 doseljenika, prenosi Xinhua.

Te brojke ne uključuju 300.000 Jevreja koji žive u istočnom Jerusalemu i u drugim kvartovima Jerusalema izvan Zelene linije, koju međunarodna zajednica smatra granicom za naselja. Te brojke naveo je Yaakov Katz, član Knesseta (parlamenta) iz Nacionalne unije.

Hagit Ofran, iz aktivističke grupe "Mir sada" koja nadzire širenje jevrejskih naselja dovela je, međutim, u pitanje pouzdanost tih brojki.

Te brojke se izvlače iz registra stanovništva i one su manje od realnih. To nisu cifre koje odgovaraju onima koje objavljuje Zavod za statistiku, izjavila je ona za Xinhuu.

"Nije nikakva tajna da naselja postaju sve veća i veća, uz podršku izraelske vlade, ali to nisu realne brojke. Statistički zavod koristi mnogo preciznije, naučne formule prebrojavanja", dodala je ona.

Na osnovu pretpostavki o pouzdanim ciframa, Katz je prognozirala da će pola miliona Jevreja naseljavati Zapadnu obalu u narednih nekoliko godina.

Broj Palestinaca koji žive na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu u 2012. godini procjenjuje se na 2.650.000, sudeći po brojkma iz palestinskog Centralnog biroa za statistiku.