Svijet
0

Više od 300 imigranata otkriveno kod Lampeduse

FENA
Lampedusa
Lampedusa
Talijanska mornarica je u petak ujutro otkrila splav sa više od 300 ilegalnih imigranata iz Afrike u blizini sicilijanskog otoka Lampedusa, saopćile su vlasti u luci Palermo.

Na splavu dugom 10 metara nalazio se 321 imigrant, među kojima i osam maloljetnika, za koje se pretpostavlja da su sa sjevera Afrike.

Imigranti su prebačeni u prihvatni centar gde će im biti utvrđen identitet, prenio je AP, ukazujući da su imigranti u "relativno dobrom zdravstvenom stanju".

Svake godine na hiljade ljudi pristigne na talijansku obalu, odakle nastavljaju svoj put ka kontinentalnom dijelu Evrope u potrazi za poslom ili svojim porodicama, navela je američka agencija.

Talijanske vlasti protjeruju imigrante koji nemaju dokaz da ih čeka zaposlenje u zemlji, mada, kako procjenjuju vlasti, većina njih nikada i ne napusti Italiju.

Italija pokušava zaustaviti dolazak imigranata, zahtijevajući od Libije i drugih sjevernoafričkih zemalja da ulože više napora na otkrivanju krijumačara koji dobro zarađuju na ilegalnom prebacivanju imigranata u Italiju.