Desetine ranjenih
0

Više od 30 mrtvih u sukobima u Siriji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 14 civila i 17 pripadnika snaga sigurnosti ubijeno je u sukobima širom Sirije, dok je grad Homs pretvoren u ratnu zonu, saopćili su aktivisti u ponedjeljak.

Sedam od 14 civila ubijenih u nedjelju napale su snage sigurnosti u tom gradu u centralnoj Siriji, saopćila je Opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Britaniji, dodajući da je sedam ostalih ubijeno u drugim gradovima, prenosi AFP.

Sedamnaest pripadnika snaga sigurnosti poginulo je istog dana u sukobima s pobunjenim vojnicima koji su odbili pucati na antirežimske demonstrante, saopćila je ta grupa.

"To je bilo poput ratnih prizora u Homsu u kojem su se eksplozije i detonacije bombi mogle čuti širom grada", saopćio je Lokalni koordinacioni komitet (LCC), koji organizuje proteste na terenu.

"Brojne kuće su uništene. Devet osoba je ubijeno i na desetine je ranjeno. Agenti snaga sigurnosti i prorežimske milicije spriječile su ambulantna vozila da evakuišu ranjenike", saopćio je LCC.

U saopćenju se navodi da su napadi režimskih snaga u regiji Homsa "još jedan očajnički napor na pokoravanju njegovih slobodnih građana i uništenju revolucije".