The Times
0

Više od 20.000 civila ubijeno pred kraj rata u Šri Lanki

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od 20.000 civila ubijeno je u posjlednjim danima vojne ofanzive protiv tamilskih pobunjenika, prenosi u petak britanski "The Times".

Pozivajući se na povjerljiva dokumenta UN-a, list prenosi da je u zoni u kojoj nije bilo razmjene vatre dnevno ubijano gotovo 1.000 civila od kraja aprila do 19. maja, kad je zvanično proglašen prekid najdužeg oružanog sukoba na tlu Azije. Broj nastradalih civila mogao bi da bude i veći od 20.000, navodi "Times".

Vlasti Šri Lanke su saopćile da su njihove snage prestale da koriste teško naoružanje 27. aprila u zoni u kojoj nije bilo sukoba, a u kojoj je utočište pokušalo da pronađe skoro 100.000 tamilskih civila.

Vlasti su odbacile odgovornost za stradanja civila, okrivivši tamilske pobunjenike da pokušavaju da se sakriju iza njih, navodi Reuters.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Navi Pilaj potvrdila je da su Oslobodilački tigrovi tamilskog Elama (LTTE) regrutovali djecu-ratnike i koristili civile kao "živi" štit tokom sukoba u Šri Lanki, što su pobunjenici odbacili kao netačno.

Šri Lanka je pozive međunarodne zajednice da se provede istraga o stradanjima civila i eventualno počinjenim ratnim zločinima nazvala "licemjernim" i poručila da oni narušavaju njeno osnovano pravo da uništi LTTE, koji je u više od 30 zemalja proglašen terorističkom organizacijom.

UN procjenjuje da je između 80.000 i 100.000 osoba ubijeno tokom građanskog rata u Šri Lanki, koji su tamilski pobunjenici pokrenuli 1983. godine kako bi ostvarili nezavisnost za tamilsku etničku manjinu na sjeveroistoku zemlje.