Svijet
0

Više od 130 ubijenih u eksplozijama u Karachiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 133 osobe su ubijene u četvrtak uvečer u Karachiju u napadu na konvoj u kojem se nalazila bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto, koja se vratila u zemlju nakon osmogodišnjeg dobrovoljnog izgnanstva, saopćilo je u petak pakistansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Više od 450 ljudi je ranjeno u dvjema eksplozijama, koje su među najkrvavijim u historiji Pakistana, prenijele su agencije i dodale da Bhutto nije povrijeđena i da je prebačena u svoju rezidenciju.

Meta napada bio je kamion-platforma na kojem se Bhutto vozila od aerodroma pozdravljajući stotine hiljada svojih pristalica na ulicama najmnogoljudnijeg pakistanskog grada. Još uvijek niko nije preuzeo odgovornost za dvije eksplozije. Prvi rezultati istrage pokazuju da je prvu eksploziju izazvala ručna bomba, a drugu bombaš-samoubica, izjavio je predstavnik ministarstva Seid Kamal Shah.

Policija je pronašla glavu čovjeka za kojeg vjeruje da je bio bombaš-samoubica i stručnjaci sada rade DNK test, rekao je predstavnik policije Manzur Mugal. Kazao je da je napadač utrčao u masu i digao se u zrak.

Agencija Reuters je podsjetila kako je uobičajeno da glava napadača bude otkinuta od siline eksplozije.

Među žrtvama su policajci koji su osiguravali konvoj, novinari i građani koji su izašli na ulice da dočekaju bivšu premijerku.

Oko 20.000 pripadnika snaga sigurnosti angažirano je za zaštitu Bhutto nakon što su obavještajne službe upozorile da je Al-Qaida, talibani i pakistanske ekstremističke grupe planiraju ubiti.

Vlada u pokrajini Sind, čija je Karachi prijestonica, u četvrtak je pozvala Bhutto da odustane od planova da u koloni koja će se sporo kretati 16 kilometara prođe kroz grad naglašavajući da će tako biti ugrožena.

Bhutto, koja je, prema vlastitim riječima, devedesetih godina nekoliko puta bila meta napada terorista, odbacila je međutim upozorenja o opasnosti i rekla da islam zabranjuje samoubilačke bombaške napade, kao i napade na žene.

"Muslimani znaju da će ako napadnu ženu, gorjeti u paklu", rekla je ona.

Bhutto se u četvrtak vratila iz izgnanstva kako bi predvodila svoju Pakistansku narodnu stranku na izborima koji bi, prema njenim očekivanjima, trebalo da rezultiraju okončanjem vojnog režima u Pakistanu.