Turska nakon masakra
0

Više od 100 osoba pobjeglo iz straha od odmazde

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više od 100 mještana pobjeglo je iz svojih domova na jugoistoku Turske strahujući od odmazde zbog nedavnog masakra na svadbi u selu Bilge kada su zbog svađe dviju porodica ubijene 44 osobe.

Članovi 12 porodica za koje se vjeruje da su povezane sa osumnjičenima za napad natovarili su u srijedu uvečer namještaj, alatke i odjeću na vozila i traktore i napustili dom pod nadzorom paravojne milicije.

Oni iz sigurnosnih razloga nisu željeli kazati kuda su se zaputili, prenio je Reuters.

Izvor iz turskih snaga sigurnosti rekao je da je u selu preventivno zaplijenjeno 27 komada oružja kako bi se izbjegla eventualna osveta.

Najgori masakr u novijoj turskoj historiji dogodio se u ponedjeljak uvečer, a uzrok je prema izvještajima agencija bio spor dviju porodica oko vlasništva i oko toga za koga će se udati nevjesta.

U napadu je ubijeno šestero djece, 16 žena i 22 muškarca, a među žrtvama su i mlada i mladoženja. U selu od 350 stanovnika 70-ero djece je u masakru izgubilo jednog ili oba roditelja i psiholozi im pomažu da prevladaju traumu.

Turska policija je u međuvremenu saopćila da su zbog ubistva privedena još dva čovjeka, tako da je ukupan broj uhapšenih dostigao 10.

Prethodna osmorica uhapšenih su pripadnici Seoske straže, paravojne formacije pod kontrolom vlasti, formirane radi borbe protiv kurdskih separatista u jugoistočnoj Turskoj.

Britanska agencija je navela da Seoska straža, osnovana 1985. godine kako bi zaštitila stanovništvo na jugoistoku Turske od napada gerilaca separatističke Radničke partije Kurdistana, sada ima oko 57.000 pripadnika.