Svijet
0

Više od 1.000 uhapšenih u operaciji protiv Al-Qaide u Iraku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više od 1.000 osoba je uhapšeno u operaciji iračkih snaga u Mosulu, na sjeveru Iraka, čija su meta bili pripadnici međunarodne terorističke mreže Al-Qaide.

Do sada je uhapšeno 1.068 osoba osumnjičenih za terorizam i zaplijenjena veća količina oružja i municije, saopćio je general-potpukovnik Riyadh Jalal Tawfiq, koji zapovijeda vojnom operacijom.

"Operacija će trajati sve dok se ne obračunamo sa svim preostalim teroristima i odmetnicima", rekao je Tawfiq.

Iračke sigurnosne snage pokrenule su prošle subote ofazivu pod nazivom "Operacija lavlja rika", protiv Al-Qaide i drugih pobunjeničkih grupa, prenijela je u subotu agencija Xinhua.

Irački premijer Nuri al-Maliki ponudio je u petak naoružanim grupama u Mosulu amnestiju ako polože oružje.

Maliki je rekao kako pobunjenici imaju deset dana da predaju oružje, a pored amnestije ponuđen im je i novac, čiji iznos nije naveden. Premijerova ponuda važi samo za one ekstremiste koji nisu nikoga ubili.

Savjetnik premijera Nurija al-Malikija Yassin Majid rekao je da je većina glavnih pobunjenika pobjegla u predgrađa Mosula ili u susjednu zemlju te da ih vojska lovi.

Majid nije imenovao susjednu zemlju, ali Mosul je stotinjak kilometara od sirijske i turske granice.

Glasnogovornik iračkog ministarstva odbrane general-major Mohammed al-Askari saopćio je da je nekoliko desetaka ekstremista već predalo oružje.

"Posvećeni smo amnestiji i uvjeravamo ih da neće biti sudski gonjeni", rekao je Askari i dodao da će iračka vlada uskoro objelodaniti iznos nadoknade za predano oružje.