Traže izborne reforme
0

Više hiljada demonstranta protestuje u Islamabadu

FENA
Više hiljada pristaša pakistanskog imama koji je pozvao na izborne reforme izašlo je na ulice prestolnice u ponedjeljak dok su se sigurnosne snage pripremale za masovne proteste pokreta koji je gotovo preko noći postao moćna, ali i dalje tajanstvena sila na političkoj sceni.

Dramatični ulazak Tahira-ul-Kadrija, imama koji je donedavno živio u Kanadi i imao skroman broj pristaša, na pakistansku političku scenu inspirisao je pristaše koji zahtijevaju refrome.

Nacionalna vlada je zabriuta za sigurnost u Islamabadu uoči održavanja protesta. Više hiljada policijskih službenika raspoređeno je na mjestima gdje su zakazani protesti, a interventna policija je postavljena na glavne ulice i ceste.

Vlasti su postavile teretne spremnike u dijelove Islamabada u kojima se nalazi najveći broj ambasada i vladinih ureda kako bi blokirale ulazak demonstranata u ta područja, prenio je AP.

Oko 15.000 pristaša Kadrija krenulo je u nedjelju iz istočnog grada Lahorea, gdje se nalaze sjedišta njegove organizacije Minhaj-ul-Kuran, u prijestolnicu. U Islamabad trebaju stići u ponedjeljak navečer.

Čak i prije nego što je Kadri stigao u prijestolnicu, više hiljada se okupilo na glavnoj ulici u Islamabadu koja vodi do sjedišta vlade.

Demostranti su postavili ručno napravljenu pozornicu na vrhu jednog od teretnih spremnika.

Muškarci demonstranti su se okupili na jednoj strani glavne ulice, dok su žene i djeca na drugoj strani, a između njih se nalazi travnjak.

Mnogi demonstranti su mahali pakistanskim zastavama i slikama na kojima se nalazi Kadri, dok su pjesme s vjerskom temom ili pohvale Kadriju odzvanjale na zvučnicima.

Među demonstrantima se nalazi mješavina dugogodišnjih pristaša Kadrija i onih koji su se nedavno pridružili pokretu.