Svijet
10

Virtuelna šetnja kroz Auschwitz bi mogla pomoći u dokazivanju krivice preživjelih zločinaca

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Virtuelna šetnja kroz koncentracioni logor Auschwitz mogla bit doprinijeti dokazivanju krivice preživjelih nacističkih zločinaca, prenosi Guardian, dodajući da su njemačka policija i tužilaštvo, razvili 3D model koji bi trebalo da bude najprecizniji izgled zloglasnog logora smrti.

List navodi riječi Ureda za istraživanje nacističkih zločina, koji kaže da u brojnim slučajevima osumnjičeni koji su radili u Auschwitz tvrde da nisu imali predstavu šta se događalo.

"Postavlja se pitanje, jesu li oni mogli znati da su ljude stavljali u gasne komore ili da su ih strijeljali", navode iz Ureda.

U takvim i sličnim situacijama upravo bi virtuelni priklaz Auschwitz mogao biti od pomoći u dokazivanju, jer bi se prolaskom kroz prostore i lokacije gdje su boravili logoraši, mogao dobiti odgovor jesu li mogli vidjeti zločine.

Korištenje sličnih modela nije novost u suđenjima nacistima. Vjetar u leđa razvitku tehnologije je dalo suđenje Amerikancu češkog porijekla Johanu Breyeru, koji je bio optužen za učestvovanje u ubistvima više od četvrtine miliona mađarskih Jevreja.