Svijet
50

Virginia Raggi postala prva gradonačelnica Rima

Klix.ba
Virginia Raggi (Foto: EPA)
(Virginia Raggi (Foto: EPA))
Populistički Pokret pet zvijezda (M5S) ostvario je veliki dobitak u Italiji, kada se na mjestu gradonačelnice našla njihova kandidatkinja. Virginia Raggi će postati prva žena liderica Rima, a ostvarila je pobjedu protiv kandidata iz Demokratske stranke (PD) premijera Mattea Renzija.

Prema nezvaničnim rezultatima, Raggi je kao kandidatkinja dobila 60 posto glasova u odnosu na Roberta Giachettija iz Demokratske stranke premijera Renzija. Ovi lokalni izbori smatraju se testom popularnosti Renzija.

Raggi, 37-godišnja advokatica i lokalna odbornica, uspjela je za samo nekoliko mjeseci predizborne kampanje izaći iz anonimnosti i postati jedno od najpoznatijih lica italijanske politike. Ona je u prvom krugu osvojila 35,2 posto glasova, ostavivši iza sebe kandidata Renzijeve stranke zahvaljujući kampanji u kojoj se zalagala za ukidanje privilegija za zvaničnike i borbu protiv korupcije.

Njena pobjeda bi predstavljala veliki udarac za premijera Renzija, ističu analitičari. Njegova Demokratska stranka je u prvom krugu lokalnih izbora, na kojima se biraju gradonačelnici većih italijanskih gradova, pretrpjela neuspjeh.

Među 126 gradova u kojima se održava drugi krug izbora, pošto nijedan kandidat u prvom krugu nije osvojio potrebnih 50 posto glasova, su četiri najveća grada u Italiji. Pažnja je u najvećoj mjeri usmjerena ka Rimu, ali i finansijskoj prijestonici Milanu, kao i tradicionalnom uporištu PD-a Torinu.