Svijet
0

Vijetnam: Još jedan slučaj ptičje gripe

NINA
Medicinska sestra u Vijetnamu koja se brinula za pacijenta oboljelog od ptičje gripe i sama se zarazila H5N1 virusom, potvrdio je za agenciju Xinhua dužnosnik Instituta za tropske bolesti u Hanoiju koji je želio ostati anoniman.

Četrdesetšestogodišnja medicinska sestra iz provincije Thai Binh na sjeveru Vijetnama u bolnicu je primljena u četvrtak s visokom tjelesnom temperaturom, kašljem i simptomima plućne infekcije. Njeno stanje je sada stabilno.

Oboljela medicinska sestra brinula se za jednog 21-godišnjaka koji je na testu bio pozitivan na virus ptičje gripe i trenutno se nalazi u kritičnom stanju, izjavio je dužnosnik hanojskog Instituta za tropske bolesti.

Ovo je drugi slučaj u Vijetnamu u kojem je jedan medicinski radnik obolio od ptičje gripe, otkad se 7. marta 26-godišnja medicinska sestra iz iste provincije zarazila virusom H5N1, također se brinuvši za pacijenta oboljelog od ptičje gripe.

U Vijetnamu se ptičja gripa ponovno pojavila u decembru 2004. i od tada je zabilježeno 25 osoba zaraženih H5N1 virusom, od kojih je 13 umrlo.

Vijetnamska vlada tvrdi da se intenzitet širenja ptičje gripe smanjuje, nakon što u posljednje tri sedmicce na 20 od 35 lokacija nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze.