Svijet
0

Vijeće UN-a osuđuje izraelske napade

FENA
Na dan kada su izraelske snage pojačale svoje akcije u pojasu Gaze, Vijeće UN-a za zaštitu ljudskih prava rezolucijom je pozvalo Izrael da završi vojnu intervenciju. Traži se i hitno oslobađanje ministara i palestinskih zastupnika uhapšenih prošle sedmice.

Rezoluciju su sastavile zemlje Organizacije islamske konferencije (OIC). Takvom su se tekstu protivile zemlje Evropske unije i Kanada, koje su tražile uravnoteženiji pristup.

Dvije sedmice nakon što su palestinski militanti oteli izraelskog vojnika Gilada Shalita, njegov otac Noam Shalit, u emisiji arapsko-židovske radiostanice, razgovarao je s otmičarima.

"Završite ovaj slučaj i tako izbjegnite daljnju patnju i agoniju moje obitelji, ali i palestinskog naroda", poručio je Noam Shalit, prenose agencije.

Na molbu da mu sina posjete predstavnici Crvenog križa, otmičari se oglušuju i istrajavaju u zahtjevu da Izrael oslobodi hiljade Palestinaca u zamjenu za život 19-godišnjeg Gilada.

U prodoru u unutrašnjost pojasa Gaze istrajavaju i izraelske vojne snage. U četvrtak ujutro su Izraelci zauzeli tri židovska naselja na sjeveru koja su prošle godine napustili nakon 38 godina okupacije. Iz zraka napadaju i sjever i jug pojasa Gaze. U ovoj akciji ubijeno je 17 Palestinaca.